Terwijl jij op je vrije avond thuis graag een DIY uitvoert, zullen je buren niet genieten van lange perioden van boren, zagen of hameren. Wees daarom alert op de geldende maar ook niet geldende geluidsnormen. Dus ben je van plan om vanavond nog die lattenwand te maken? Lees dan snel verder over de wetten en regels die gelden over geluidsoverlast met betrekking tot klussen!

Tot hoe laat mag je boren?

Aangezien steeds meer mensen tijdens de pandemie langer tijd thuis doorbrengen of wellicht thuiswerken, zijn we ons mogelijk meer bewust van het lawaai van onze buren die ook voor langere periodes en op verschillende tijden thuis zijn. Het is daarom mogelijk dat je buren meer meekrijgen van je lawaai en sneller geïrriteerd raken. Wellicht kloppen ze zelfs (vaker) bij je aan. In extreme gevallen kan ook de politie actie ondernemen tegen degenen die herhaaldelijk onredelijk geluid maken.

Het is verstandig om te overwegen wat de invloed van je activiteiten kan zijn op de mensen om je heen. Wellicht moet je buurman de volgende dag werken of hebben de buren naar school gaande kinderen. Houd de band met de buren daarom goed door op een acceptabel tijdstip te stoppen met klussen. Maar wat mag en wat kan?

Er is in Nederland geen nationale wet die klussen op bepaalde tijdstippen verbiedt. In veel gemeenten gelden er echter wel regels voor burenoverlast. De regels hierover vind je in de in die gemeente geldende Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze APV kun je vaak online inzien op de website van je gemeente. Hier lees je bijvoorbeeld in de APV (Artikel 2.18A) van Gemeente Amsterdam over hinder in en om de woning.

Vaak komen de regels in veel gemeenten neer op: geen lawaai maken na 22.00 uur.

Ongeschreven fatsoensnormen

Ben je van plan te gaan klussen waarbij er sprake is van hinder aan je omgeving? Dan gelden er vaak ook ongeschreven fatsoensnormen. Hoewel er geen nationale wetten zijn, is het altijd verstandig om je aan deze normen te houden. De beste fatsoensnorm is om met de buren af te stemmen of ze het goed vinden dat je ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat een gat in de muur gaat boren. Vooral als het een zondag betreft, is het goed om rekening te houden met de buren, omdat dit sinds oudsher als een ‘rustdag’ wordt gezien.

Heb je geen goed contact met je buren, dan is het attent om alleen tussen 10:00 en 16:00 uur te klussen. Zo kunnen je buren in ieder geval genieten van een uitgeruste ochtend en een rustige namiddag.

Klussen in een appartementencomplex

Woon je in een appartementencomplex en vraag jij je af tot hoe laat je mag klussen? Wees er alleerst van bewust dat je in een appartementencomplex meer buren hebt om rekening mee te houden. Om erachter te komen wat de geldende regels zijn is het verstandig om te kijken in het huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Er is namelijk een grote kans dat er geldende afspraken zijn gemaakt over klussen in het weekend en in de avonden.

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *