balkon inspiratie

Decoratie vinden voor buitenplekken is niet moeilijk, en het aanbod is groot. Het is echter zo dat bij een balkon een misschien nog wel belangrijkere factor om de hoek komt kijken dan design: functionaliteit. Een balkon is vaak een compacte ruimte met beperkte ruimte om leuke spullen te plaatsen. Eenmaal geplaatst is het nog steeds belangrijk dat je van de één naar de andere kant kunt komen. Ook is het zonde als een overvloed aan balkon decoratie je lichtinval beperkt. Hoe kun je het meest praktisch je balkon inrichten, zonder dat je in hoeft te leveren op design? Bekijk de tips hieronder en ga meteen aan de slag om van je balkon een heerlijk plekje voor de lange zomeravonden te maken! 

Bepaal de functie van je balkon

De voornaamste functie waarvoor je balkon wordt gebruikt is erg belangrijk in het kiezen van de juiste inrichting, omdat je vaak beperkt bent in ruimte. Het is daarom vaak niet mogelijk om voor allerlei doeleinden je balkon in te richten, omdat daar simpelweg geen plek voor is. Ben je een echt gezelligheidsmens en wil je vaak samenkomen met anderen op je balkon? Of ben je juist meer gesteld op je rust wanneer je je balkon betreedt? Lees hieronder de beste tips voor beide functies. 

Je balkon als plek om samen te komen met anderen

design loungeset balkon
Design loungeset op het balkon

Het is heerlijk om je zomerdagen af te sluiten op je balkon samen met je familie of vrienden. Als je van plan bent om dit regelmatig te doen, is het voornamelijk belangrijk dat je genoeg ruimte creëert voor mensen om te zitten. Losse stoelen kunnen wellicht mooi zijn, maar nemen apart van elkaar wel extra ruimte in. Als je van plan bent om met grotere groepen dan twee op je balkon te gaan zitten, dan is het verstandig om voor een loungebank te gaan. Deze bestaan in compacte en stijlvolle designs, waardoor je in één klap twee of drie mensen kwijt kunt. Idealiter plaats je hier twee van, met daaraan toegevoegd gezellige klapstoelen die je ook weer kunt opbergen als je gezelschap vertrekt. Op deze manier staat je balkon niet voortdurend vol, maar alleen wanneer je daar behoefte aan hebt. 

https://nl.pinterest.com/pin/374924737735702818/

Naast aanvullende planten en andere ornamenten, is een vuurkorf of barbecue de perfecte aanvulling op je balkon dat gefocust is op het samenkomen met anderen. Aangezien je op een balkon vaak dicht in de buurt van je buren zit, is het verstandig om een kleine en compacte variant te kiezen zodat je niemand tot last bent. Een stijlvolle gaslantaarn kan daarom ook goed functioneren als sfeermaker op je balkon, zonder dat je teveel rook zal verspreiden.  

Je balkon als plek om heerlijk tot rust te komen

Als je liever samenkomt met anderen op andere plekken dan je balkon, dan kun je ook van je balkon een heerlijke rustplek maken. Een zachte, grote hangmat kan bijvoorbeeld niet alleen heerlijk zijn om in te rusten, maar kan ook een echte eye-catcher zijn van je balkon. Pas er uiteraard op dat je niet te dicht bij je balkonrand zit, zodat je echt ultiem kunt genieten in je hangmat en gerust kan wegdoezelen als je daar behoefte aan hebt. 

Neemt een hele hangmat te veel ruimte in? Dan kan een hangstoel een goed alternatief zijn. Je hebt hangstoelen in dezelfde stijl als hangmatten, maar je kunt ook kiezen voor een strak en stijlvol design dat nog steeds het hoogste comfort kan leveren. 

Heb je eenmaal het perfecte plekje weten te creëren zodat je lekker kunt relaxen? Dan is het ook fijn om wat privacy te creëren of een beetje schaduw op de heetste dagen. Dit kan eenvoudig met behulp van planten. Plaats bijvoorbeeld wat kleinere planten voor je balkon raster zodat niet iedereen er zomaar doorheen kan kijken, en je wat extra sfeer voor jezelf creëert. Voeg daarnaast twee grote planten toe die kunnen zorgen voor een extra beetje schaduw. Het voordeel hiervan is dat je deze planten eenvoudig kunt verplaatsen wanneer nodig, en dat planten vaak minder ruimte innemen dan een parasol. 

Bepaal de vorm van je balkon

Hoe kleiner een oppervlak, hoe creatiever je moet zijn met de inrichting. Extra lastig is dan dat geen enkel balkon hetzelfde is, en de afmetingen flink kunnen verschillen per balkon. Vind hieronder de vorm die overeenkomt met jouw balkon zodat je optisch zo veel mogelijk kanten op kunt met de inrichting van je balkon. 

Je balkon is rechthoekig

Voorbeeld van een rechthoekig balkon

Of je balkon nou smal is in de breedte of in de lengte, bij een rechthoekig balkon moet je vaak in één rechte lijn je kunnen verplaatsen over het balkon. Het is dan ook vaak niet praktisch om het middelpunt van je balkon te gebruiken voor meubels of decoratie. Probeer juist om zoveel mogelijk langs de zijlijnen van je balkon te plaatsen. Aan de kant van je raam staat zitmeubilair het best. Op deze manier kun je vanaf je meubilair mooi naar buiten kijken, in plaats van dat je je eigen huis inkijkt. Probeer zitmeubilair te vinden dat geen hoeken heeft, maar liever rechte banken in plaats van ronde banken. Zo houd je het looppad van de ene naar de andere kant vrij. 

Gebruik de zijde van de balkonrand voor decoratie. Wanneer er niet veel ruimte meer over is, kun je het beste kiezen voor plantenbakken die aan de balkonrand passen. Als je nog genoeg loopruimte over hebt, kun je ook stijlvolle plantenbakken op de grond plaatsen. Naarmate je planten gaan groeien, creëer je meteen een beetje privacy voor op je balkon door middel van een natuurlijk schutting. Kies uiteraard voor smalle plantenbakken, zodat je niet onnodig meer ruimte inneemt op je balkon.  

https://nl.pinterest.com/pin/71916925291554393/

Je balkon is vierkant

vierkant balkon
Voorbeeld van een vierkant balkon

Een vierkant balkon komt wellicht minder voor, maar biedt wel een extra unieke mogelijkheid om van jouw vierkante balkon iets origineels te maken. In het geval van deze vorm, is het optisch stijlvol om een zithoek te maken. Hier kun je daarom wel kiezen voor een hoekbank. Extra leuk is om te kiezen voor een balkonset dat je steeds anders kunt neerzetten. Zo zijn er hoekbanken die losgekoppeld kunnen worden, zodat je een andere opstelling kunt maken. Juist bij een vierkant balkon kan het regelmatig veranderen van de positie van je hoekbank esthetisch heel aantrekkelijk zijn. 

Vind je decoratie langs de hoeken misschien iets te kaal? Kies dan voor een stijlvol kleed. Of je nou kiest voor een grote loungeset of een enkele hangstoel op je vierkante balkon, het middengedeelte kan soms wat kaal blijven overkomen. Door een kleed toe te voegen, lijkt je balkon al snel een stuk knusser en gezelliger. 

Een tafel in het midden van je vierkante balkon is wellicht praktisch om dingen op te zetten, maar kan behoorlijk in de weg staan als je van de ene naar de andere kant van je balkon wilt gaan. Ga daarom bijvoorbeeld voor een stijlvolle poef die je eenvoudig ook ergens anders kunt plaatsen. Een leuke poef is dan niet alleen functioneel als tafel, maar kan ook dienen als decoratiestuk wanneer je extra ruimte nodig hebt. 

Wees creatief met de styling

Ben je eruit waarvoor je balkon moet functioneren en welke vorm je balkon heeft? Houd dan de tips in je achterhoofd en laat je creativiteit op de vrije loop. Binnen de kortste tijd heb je een balkon dat precies ingericht is naar jouw wens, en nog functioneel is ook. Wil je andere plekjes in huis ook verder inrichten? Bekijk onze pagina vol met allerlei woontips!

Dit vind je misschien ook leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *