Bijkeuken inrichting en Tips!

Een recente en steeds groeiende trend onder huiseigenaren is de pantry of bijkeuken! Een bijkeuken is een natuurlijk verlengstuk van de keuken voor extra opbergruimte en voorbereidingsruimtes. Vooral ideaal voor het schoon en fris houden van de keuken!
Onze redactie heeft onderzoek gedaan naar tips voor je bijkeuken inrichting en alle must-haves die niet mogen ontbreken in de perfecte bijkeuken.

Wat is een bijkeuken?

Een bijkeuken is vaak een ruimte die grenst aan de hoofdkeuken, die gebruikt wordt ter ondersteuning van de keukenfuncties en andere huishoudelijke handelingen. Je kunt denken aan het opbergen van voedselvoorraad, maar bijvoorbeeld ook het gebruik als washok.

Waarom een bijkeuken?

Keukens zijn tegenwoordig veel meer zijn dan alleen een plek om te koken. Zo wordt er steeds vaker een bar gemaakt aan de keuken, waardoor de keuken verandert in een sociale ruimte wanneer er familie of vrienden over de vloer zijn. Door het nemen van een bijkeuken, blijft het gemakkelijk om in de hoofdkeuken te koken en blijft alle rommel uit het zicht van je bezoek.

Functies van een bijkeuken

Het belangrijkste uitgangspunt wanneer je de bijkeuken inricht, is welke functies je wil dat de bijkeuken vervult. Welke functies wil je dat de bijkeuken vervult, naast de functies van de hoofdkeuken? Houd dit in je achterhoofd, zodat het makkelijker wordt om te bepalen hoe je de bijkeuken gaat inrichten. Dit zal namelijk helpen met bepalen welke apparaten, stopcontacten en kastjes je nodig gaat hebben. Wij helpen je alvast op weg door de handigste functies voor een bijkeuken en de daarvoor benodigde producten voor je te noteren! Eén ding is zeker, een bijkeuken zal het leven bij jou thuis veel gemakkelijker maken!

1. Voorraadkast voor voedsel/berging

Hamsteraars opgelet! De bijkeuken is de ideale plek om lang houdbaar voedsel in op te bergen. Heb jij boodschappen gedaan die niet gekoeld hoeven te worden? Bewaar ze dan hier. Denk bijvoorbeeld aan blikgroenten, pakken melk, maar ook diervoeding.

De bijkeuken is ook een goede ruimte om je voorraadpotten met bijvoorbeeld pasta of rijst in te stallen. Plak er fancy labels op, zodat je weet dat de zout geen suiker is!

Open planken zullen het makkelijker maken om te zien wat je in voorraad hebt en dit ook makkelijk toegankelijk maken. Aangezien dichte laden veel gebruikt worden in hoofdkeuken, kun je hoge items zoals vazen en grote schalen vaak niet goed kwijt in de hoofdkeuken. Een bijkeuken is dan de ideale plek om deze producten op te slaan. Loop naar binnen en pak het product dat je nodig hebt zonder moeite. Tip: maak de planken tot aan het plafond, zodat je de ruimte optimaal benut.

Andere dingen die je goed kwijt kunt in je bijkeuken zijn je stofzuiger of dwijl, maar ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Must have: Doorzichtige voorraadpotten met labels!

2. Garderobekast

De bijkeuken is tevens een goede plek om de jassen en schoenen te plaatsen die je dat seizoen niet draagt. Berg deze netjes op door middel van de volgende musthaves!

Must haves zijn: een schoenenrek, een ruimtebesparend schoenensysteem, een kapstok

3. Huisdieren

Wil jij ook liever geen poeplucht van de kattenbak in je woonkamer? De bijkeuken is een goede plek voor de kattenbak, maar ook voor andere zaken die veel ruimte in beslag nemen in huis. Denk aan: de krabpaal, een mandje, voedselbakje of een waterbakje.

4. Afwas of voedselvoorbereiding? Neem een kraan en gootsteen!

Je vraagt je zeker af: de hoofdkeuken heeft een wasbak, waarom nog één toevoegen aan de bijkeuken? Een gootsteen kan echter heel handig zijn als je van plan bent om er eten te bereiden of af te wassen.

Het soort gootsteen is afhankelijk van wat je er van plan bent om te doen. Het is aan te raden om een diepe en wijde gootsteen te nemen, zodat het gemakkelijk is om grote pannen en ovenschalen af te wassen of tijdelijk uit het zicht te houden! Een klein en moderne wasbak kun je dan gebruiken in je hoofdkeuken.

Let op: Zorg wel dat je warm water aansluit aan de kraan in de bijkeuken.

5. Vaatwasser in de bijkeuken

Wil je de hoofdkeuken netjes houden? Dan kun je er voor kiezen om naast een grote wasbak, ook een vaatwasser te plaatsen in de bijkeuken. Hier kun je dan grote pannen of schalen in gooien, zodat het minder ruimte inneemt in de vaatwasser in de hoofdkeuken. In de hoofdkeuken kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een mini-vaatwasser, of juist andersom.

6. Bijkeuken als Washok

Heb je elders geen ruimte om de was te doen? Dan is de bijkeuken de ideale plek voor de wasmachine en droger. De mooiste oplossing is een (op maat gemaakte) kast waarin de wasmachine en droger terecht kunnen. In dit artikel van vtwonen vind je een perfecte DIY voor een waskast in de bijkeuken!

Wij begrijpen heel goed dat voor veel lezers deze DIY te ingewikkeld is. Je kunt ook makkelijker een zelfgemaakte waskast maken met Ikea keukenkasten van Metod of met Besta kasten.

7. Elektriciteit voor Keukenapparatuur

Vind je de airfryer of de keukenmachine ook geen mooi uitzicht geven op je aanrecht in de keuken? Plaats ze dan in de bijkeuken. Zo kun je je aanrecht in de hoofdkeuken blijven gebruiken voor het bereiden van voedsel. Een bijkeuken is echter ook een goede plek om kleine apparaten op te slaan die je niet vaak gebruikt, denk aan bijvoorbeeld een slowcooker of een wafelijzer.

Wanneer je van plan bent te apparaten in de bijkeuken te gebruiken, is het handig dat er voldoende stopcontacten zijn.

8. Bakken!

Een bijkeuken is een ideale plek om taarten te bakken. Indien je dit graag wil, zorg dan dat je er ook je keukenmachine of mixers stalt. Zo bespaar je namelijk ook plek in de hoofdkeuken. Je suiker, meel en dat soort producten kun je in de bijkeuken eveneens makkelijk kwijt, door ze bijvoorbeeld in voorraadpotten te zetten.

9. Keukenruimte verdubbelen

Hoe groter je bijkeuken is, hoe meer apparatuur je ook kwijt kunt in de bijkeuken. Als je er de ruimte en het geld voor hebt, waarom dan geen extra vriezer of oven in de bijkeuken? Als je van een minimalistiche hoofdkeuken houdt, is de bijkeuken ook de ideale plek om bijvoorbeeld kookboeken kwijt te kunnen.

Tips voor inrichting bijkeuken

De ruimte

Het startpunt voor het inrichten van je bijkeuken is het bepalen van de ruimte en de grootte daarvan. Op basis daarvan kun je bepalen wat voor functie de bijkeuken voor jou moet vervullen. Hoe groter de ruimte is, hoe meer eigenschappen de bijkeuken voor jou kan vervullen. Als de ruimte klein is, maak dan een wensenlijst en bepaal welke voor jou op nummer één staat.

Aanrecht, aanrecht, aanrecht!

Wanneer je een bijkeuken inricht, is aanrecht een absolute must have. Dit is niet alleen handig voor het bereiden van voedsel, maar ook voor het stallen van apparatuur en voor het uitstallen van je boodschappen voordat je ze inruimt.              

Voldoende licht

Vaak is een bijkeuken een binnenruimte, waar geen ramen zijn. Licht is in zo’n geval heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een lamp met bewegingssensor. Zo hoef je niet met je handen vol het licht aan te zetten. Of kun je de ruimte binnenlopen, het gewenste product pakken en weer weggaan zonder het licht uit te zetten.

Maar wees ook creatief! Je kunt bijvoorbeeld LED strips (verstelbaar naar verschillende kleuren) onder je planken en kasten plaatsen.

Functionele bijkeuken inrichting

Je bijkeuken hoeft niet fancy te zijn, als hij maar handig is. Je hoeft daarom ook niet hoog in de buidel te tasten als de bijkeuken toch niet te veel in het zicht gaat zijn. En vergeet niet: zo lang je een deur op de bijkeuken hebt, hoeft niemand te zien dat daar een rommeltje is! Het is alleen niet in het zicht.

De kleuren

Als je bijkeuken in het zicht is van de hoofdkeuken, wees dan meer consistent in het gebruik van materialen en kleuren. Zo blenden de twee ruimten in elkaar.

Tip: Ga voor rustige kleuren in de bijkeuken, aangezien het vaak al een kleine ruimte is met veel spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop